וול סטריט חוגגת, מיינסטריט מחזיקה מעמד: האם הכלכלה האמריקאית באמת חסינה?
siteguru
•
7 דק’ קריאה
•
לפני 9 שעה
וול סטריט חוגגת, מיינסטריט מחזיקה מעמד: האם הכלכלה האמריקאית באמת חסינה?
בניגוד לכל התחזיות מתחילת הרבעון, המגזר הפיננסי בארצות הברית מציג תמונה של חוסן מפתיע. פעילות ערה של מסחר במניות ואג”ח, לצד גל של עסקאות מיזוג ורכישה והענקת הלוואות ענק לתאגידים, מניעה את וול סטריט קדימה. במקביל, הצרכן האמריקאי, המהווה את עמוד השדרה של הכלכלה, ממשיך להוציא כסף, ללוות ולעמוד בהחזרי ההלוואות. שילוב נדיר זה יוצר סביבה רווחית במיוחד עבור הבנקים הגדולים, המאותתים על אופטימיות זהירה לגבי מצב הכלכלה, לפחות לעת עתה.
רווחי שיא בניגוד לכל התחזיות
התוצאות הכספיות של הרבעון השני מספרות סיפור של הצלחה יוצאת דופן. ששת הבנקים הגדולים בארצות הברית רשמו יחד רווח של כ-39 מיליארד דולר, נתון שעקף את תחזיות האנליסטים ומהווה קפיצה של יותר מ-20% ברווחי הליבה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בתוצאה מרשימה במיוחד בהתחשב בפתיחה הסוערת של הרבעון. ב-2 באפריל, הכרזתו של הנשיא דונלד טראמפ על מכסי “יום השחרור” הנרחבים גרמה לזעזוע ולירידות חדות בשווקים, עד כדי כך שכלכלני ג’יי פי מורגן צ’ייס (JPMorgan Chase) העריכו באותה עת כי המהלך יוביל למיתון עוד השנה. אולם, השווקים התאוששו במהירות לאחר שהנשיא טראמפ הגיב לאותות המצוקה משוק האג”ח ודחה את הטלת המכסים הכבדים ביותר על רוב שותפות הסחר.
התאוששות אמון תאגידי ופעילות ערה בשווקים
הדינמיקה הזו באה לידי ביטוי באופן ברור בתוצאותיו של ג’יי פי מורגן, הבנק הגדול והרווחי ביותר בארה”ב, אשר הפיק לבדו רווח רבעוני של כ-15 מיליארד דולר – כמעט כמו שלושת הבנקים הבאים אחריו יחד. הפעילות בשוקי ההון נהנתה מהתנודתיות שיצר הנשיא טראמפ בהצהרותיו המדיניות, אך ההפתעה האמיתית הגיעה מכיוונה של הבנקאות להשקעות. הכנסות ג’יי פי מורגן ממגזר זה, הכולל ייעוץ במיזוגים, הנפקות וחיתום, זינקו ב-7%, והניבו 450 מיליון דולר יותר מתחזיות האנליסטים. זאת, שבועות ספורים בלבד לאחר שמנהלי הבנק הזהירו מפני ירידה צפויה של כ-15%. “ההתאוששות בדמי הבנקאות להשקעות משקפת, במידה מסוימת, את העובדה שאנשים קיבלו את אי-הוודאות והחליטו פשוט להמשיך הלאה עם עסקאות”, אמר סמנכ”ל הכספים של הבנק, ג’רמי ברנום. “הקהילה התאגידית פשוט הבינה שהיא צריכה לנווט דרך זה”. האנליסט מייק מאיו מוולס פארגו סיכם זאת באומרו ל-CNBC: “תראו איזו דרך העולם עשה בשלושה חודשים… שיח המיתון כמעט ונעלם”.
הצרכן האמריקאי ותרחיש “הנחיתה הרכה”
החדשות הטובות לא הסתיימו בעליית אמון התאגידים. המדדים הפנימיים של ג’יי פי מורגן לבחינת סיכונים כלכליים בארה”ב התמתנו בהשוואה לרבעון הראשון, לאחר שהתרחישים הגרועים ביותר ירדו מהפרק. משמעות הדבר היא שהסבירות שמיתון יגרום לזינוק באבטלה ויפגע ביכולת הצרכנים להחזיר את חובותיהם פחתה. הדבר התבטא בבירור בהפרשה להפסדי אשראי של הבנק, שהייתה נמוכה ב-14% מזו של הרבעון הראשון. לדברי ברנום, הכלכלה נמצאת כעת בתרחיש של “נחיתה רכה”. במקביל, צרכנים וחברות לווים יותר כסף מהבנק, שם צמיחת ההלוואות עלתה ב-5% בהשוואה לשנה שעברה, בעיקר בזכות עלייה בהלוואות בכרטיסי אשראי והלוואות סיטונאיות.
מבט לעתיד אופטימיות זהירה וסימני התעוררות
הסנטימנט החיובי ניכר גם בקרב מי שנחשבו בעבר למדשדשים בענף. מניית סיטיגרופ (Citigroup) טיפסה בכמעט 30% מתחילת השנה, על רקע הצלחתה של המנכ”לית ג’יין פרייזר לשכנע את המשקיעים בתוכנית ההבראה שלה. פרייזר עצמה נשמעה נחרצת כשהציגה כרטיס אשראי יוקרתי חדש ותוכניות להנפקת מטבע יציב (stablecoin) ממותג סיטי, והתפעלה מחוסנה של הכלכלה: “עוצמתה של כלכלת ארה”ב, המונעת על ידי היזם האמריקאי והצרכן הבריא, בהחלט עולה על כל הציפיות”. במקביל, מנכ”ל וולס פארגו, צ’ארלי שארף, נשמע נלהב לאחר שהצליח להסיר סופית את מגבלת הנכסים שהטיל הבנק הפדרלי על הבנק עוד ב-2017, ואף חילק בונוס של 2,000 דולר לכל עובד כדי לחגוג את המאורע. הגישה האופטימית, אם כי זהירה, של מנכ”ל ג’יי פי מורגן ג’יימי דיימון, מסכמת את התמונה: “הכלכלה הייתה עמידה, ונקווה שתמשיך להיות כך… תמיד טוב לקוות לטוב ביותר, ולהתכונן למה שפחות טוב”. הוא הוסיף כי חבילת ההוצאות הנרחבת של טראמפ, אשר משמרת את שיעורי מס החברות הנמוכים, לצד מאמצי דה-רגולציה, צפויים לתמוך בכלכלה. כפי שסיכם זאת ברנום: “אנחנו יורים בכל הצילינדרים”.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.