וול סטריט עוצרת נשימה: רצף העליות הארוך ביותר מזה שני עשורים נקטע בצל מתיחות כלכלית־פוליטית
siteguru
•
8 דק’ קריאה
•
לפני 15 שעה
וול סטריט עוצרת נשימה: רצף העליות הארוך ביותר מזה שני עשורים נקטע בצל מתיחות כלכלית־פוליטית
שוקי ההון בארה”ב סיימו בירידות לאחר תשעה ימי עליות רצופים – הרצף הארוך ביותר מאז 2004 – כאשר שילוב של מכסים דרמטיים מצד הממשל האמריקאי והמתנה דרוכה להחלטת הפד עורר אופטימיות זהירה לצד חששות גוברים
יום שני הביא עמו קץ לרצף העליות המרשים ביותר שנרשם במדדי וול סטריט זה שני עשורים, כאשר מדד S&P 500 השיל 0.64% מערכו והתרחק מרמת שיא של 5,650 נקודות. מדדי דאו ג’ונס ונאסד”ק הצטרפו לירידות, תוך ניתוץ רצף עליות של תשעה ימים – תקופה שנחשבה לחריגה בעוצמתה גם בקנה מידה היסטורי.
הירידות באות על רקע הודעתו החריגה של הנשיא טראמפ בנוגע להטלת מכס בגובה 100% על הפקות קולנועיות מחוץ לארה”ב – הכרזה שהפתיעה את השוק, לא פחות בשל תוכנה מאשר בשל היעדר הפירוט באשר ליישומה.
מהלך חד־צדדי מהבית הלבן: מכסים על תעשיית הבידור העולמית מערערים את הסנטימנט
הצהרתו של טראמפ על כוונתו להטיל מכסים גורפים על סרטים זרים נראתה כיריית פתיחה לסבב לחצים חדש בזירת הסחר הגלובלית. מזה חודש, מאז הכרזת סבב המכסים הראשון בתחילת אפריל, השוק האמריקאי הפגין תנודתיות גבוהה – ירידה חדה של כ־15% בתחילה, שהתחלפה בזינוק חד ברצף של תשעה ימי עליות עד סוף השבוע החולף.
עם זאת, הסנטימנט החיובי התערער, כאשר המשקיעים החלו לתמחר מחדש את השלכותיה של מדיניות סחר אגרסיבית, שאינה מגובה בהסכמות רב־צדדיות. שר האוצר סקוט בסנט הדגיש כי מהלכיו של טראמפ, בשילוב רפורמות מס ודֶרֶגוּלציה, נועדו לעודד השקעות לטווח ארוך, אולם הדגיש גם כי שוק ההון עלול להידרש לגלי תיקון בטווח הקצר.
תגובה מיידית בשוק: ירידות בסקטור המדיה, לחץ בענף האנרגיה
ההשלכות לא איחרו לבוא: מניות חברות מדיה בולטות – ובהן נטפליקס, אמזון ופרמאונט גלובל – הגיבו בירידות מיידיות של כ־2% בממוצע, לאחר שמוקדם יותר רשמו רצפים ארוכים של עליות.
סקטור האנרגיה, מנגד, הציג את הביצועים הגרועים ביותר מבין ענפי ה־S&P, עם ירידה כוללת של 2%. הסיבה: החלטת OPEC+ להאיץ את קצב העלאת התפוקה, מהלך שהגביר את החששות מהצפת שוק על רקע ביקושים גלובליים חלשים.
שינויים חדים במניות בולטות: זינוק בסקצ’רס, צניחה בברקשייר האת’ווי ובטייסון פודס
בקרב מניות הדגל בלטה סקצ’רס, שזינקה ב־24.3% לאחר שהודיעה על הסכם למכירתה לקרן ההשקעות 3G Capital, בעסקה בשווי 9.4 מיליארד דולר. מנגד, מניית ברקשייר האת’ווי מסוג B צנחה ב־5.1% בעקבות הודעתו של וורן באפט על פרישתו הקרובה מתפקיד המנכ”ל.
גם מניית טייסון פודס ספגה ירידה חדה של 7.7%, לאחר שלא עמדה בציפיות השוק ברבעון האחרון – תוצאה שעלולה להחמיר אם יוסיפו המכסים ללחוץ על עלויות הייצור והרווחיות התפעולית.
נתונים כלכליים מאותתים על סיכון אינפלציוני: סקר ISM מצביע על עלייה חדה במחירים
פרסום מדד מנהלי הרכש (ISM) לשירותים הצביע על התרחבות בפעילות העסקית באפריל, אך גם על עלייה חדה במדד מחירי הקלט – לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022. המשמעות: גל המכסים החדש כבר משפיע בפועל על מחירי חומרי הגלם והשירותים, ועשוי להקשות על הפדרל ריזרב להוציא לפועל את תכניות ההרחבה המוניטרית המיועדות.
הפד במרכז הבמה: המשקיעים דרוכים לדבריו של פאוול
הפוקוס של המשקיעים עובר כעת לישיבת המדיניות של הפדרל ריזרב ביום רביעי. בעוד שצפי השוק מצביע על הותרת הריבית ברמה נוכחית, החשש המרכזי הוא מאי־בהירות באשר לעיתוי תחילת ההקלות – שהשוק מתמחר כרגע כלקראת יולי, עם צפי כולל של 75 נקודות בסיס של הפחתות עד סוף השנה.
כפי שסיכם אסטרטג השוק ארט הוגן: “רצף של תשעה ימי עליות נדיר בפני עצמו – והעובדה שהוא נשבר דווקא כעת מדגישה את רגישות השוק לשילוב בין סיכונים פוליטיים למורכבויות מוניטריות.”
סיכום: שוק ההון האמריקאי עומד בפני פרשת דרכים
הרבעון השני של 2025 ממשיך להתאפיין בדינמיקה לא יציבה, שבה כל הצהרה מדינית או נתון מקרו־כלכלי עלולים לשנות כיוון שוק תוך שעות. רצף העליות המרשים שנקטע לא מחסל את האמון בשוק, אך מדגיש עד כמה רמת הסיכון עלתה. ככל שהפדרל ריזרב לא יספק ודאות מיידית לגבי המשך מדיניותו, והבית הלבן ימשיך לפעול באופן חד־צדדי בזירת הסחר, קשה לראות חזרה לסביבת מסחר שקטה בעתיד הקרוב.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.