חברת Seven & i והכישלון של עסקת הענק: נפילת המניה, דינמיקת רכש גלובלית ופרוטקציוניזם יפני
siteguru
•
5 דק’ קריאה
•
לפני 14 שעה
מדוע קרסה הצעת הרכש של Couche-Tard בסך 47 מיליארד דולר, ומה אפשר ללמוד מהתגובה הדרמטית בשוק?
חברת Seven & i Holdings, אחת החברות המובילות ביפן ובעלת רשת 7-Eleven הבינלאומית, ניצבת במרכזו של אחד המשברים המשמעותיים בשוק היפני לשנת 2025. לאחר שמניית החברה קרסה ב-7% ביום חמישי בעקבות ביטול הצעת רכש ענקית מצד ענקית הקמעונאות הקנדית Alimentation Couche-Tard, מתבררות הסיבות לעסקה הכושלת והשלכותיה הן על שוק ההון היפני והן על מגמות הרכש הגלובליות.
הסיפור של Seven & i הוא סיפור על שוק שמרני, מאבקי שליטה בין הנהלות, פוליטיקה רגולטורית, ושווי שוק שנשען על תדמית בינלאומית חזקה. דרך ניתוח האירועים, הדוחות הכספיים, והתגובות של שני הצדדים – אפשר להבין טוב יותר את הדינמיקה בין חברות גלובליות לשווקים מקומיים שמעדיפים להגן על ה”נכסים הלאומיים” שלהם.
סקירה כמותית: הצעת רכש חסרת תקדים ושוק מגיב בבהלה
האירועים החלו להתגלגל כאשר Alimentation Couche-Tard, הבעלים של רשת Circle K ומובילת תחום חנויות הנוחות בצפון אמריקה, הציעה לרכוש את Seven & i בעסקה שהוערכה ב-47 מיליארד דולר. בהתחלה, באוגוסט 2024, הציעה Couche-Tard סכום של 14.86 דולר למניה, אך לאחר דחיית ההצעה בטענה ל”הערכת חסר בוטה”, העלתה את ההצעה לאוקטובר 2024 ב-22% ל-18.19 דולר למניה – לפי שווי חברה של 7 טריליון ין יפני.
ההצעה נתפסה כעיסקת רכש זרה מהגדולות בהיסטוריה של יפן, אך זכתה להתנגדות פנימית עזה מצד הנהלת Seven & i, הנהלה שהוחלפה חלקית רק במאי האחרון, ומצד הרגולציה המקומית. עם פרסום ההודעה על ביטול העסקה, המסחר במניה הושעה לזמן קצר – ואז, עם חידושו, צנחה המניה בשיעור חריג של 7.38% (ואף מעל 9% בשיא הירידות), לפי נתוני LSEG.
הגורמים לקריסת העסקה: חוסר אמון והגנה על אינטרסים לאומיים
ההתנגדות לעסקה הייתה כמעט צפויה, אך הנימוקים שנמסרו על ידי שני הצדדים מדגישים פערי תרבות עסקית עמוקים. Couche-Tard טענה ל”חוסר מעורבות כנה ובונה מצד הנהלת Seven & i” – כלומר, שלא התקיים דיאלוג אמיתי או נכונות להתקדם לקראת סגירת העסקה. הצהרת הקמעונאית הקנדית הייתה חריפה: “לא הייתה שום התערבות כנה או בונה מצד 7&i שתסייע לקידום הצעה כלשהי, בניגוד להערות שהועלו בפומבי על ידי נציגי 7&i”.
מצדה של Seven & i, נאמר כי היא מאוכזבת מהפסקת המגעים החד-צדדית על ידי Couche-Tard, וכי רבים מהנתונים וההצהרות של החברה הקנדית אינם מדויקים – אמירה שמסמנת לא רק מחלוקת כספית אלא גם שבר עמוק באמון ההדדי.
מעבר ליחסי הגומלין בין ההנהלות, פרשנים בשוק כמו אנדרו ג’קסון (Ortus Advisors) הצביעו על פרוטקציוניזם יפני: “החפיר של הפרוטקציוניזם היפני התגלה כקשה מדי עבור קוש-טארד לחצות”. הוא הדגיש שמראש היה “מאוד לא סביר” שהעסקה תצליח, בשל המעמד של Seven & i כ”חברה ליבתית” למשק ולביטחון הלאומי של יפן.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.